четвер, 13 лютого 2014 р.

Навіщо дитині гратися


Гра для дитини - це дорога у великий світ. Через неї вона дізнається нові слова і поняття, набуває навичок, правил поведінки. Багатьом молодим мамам здається, що всі діти неодмінно повинні вміти гратися просто тому, що вони діти. Але насправді психологи зазначають, що  сучасні діти бавитись не вміють. У чому ж причина? Як і всіх навичок, гри дитину потрібно навчати. З раннього дитинства розвивати її уяву, фантазію, розширювати світогляд. Малюк повинен навчитися бавитися з  будь-якими предметами, вигадувати рольову гру з будь-яким підручним матеріалом. Як досягти цього? Дуже просто: потрібно лише самим увімкнути фантазію. Наприклад, гуляючи з малюком у дворі, візьміть камінчик і листочок і скажіть: «Камінь - це собачка, а листочок - це літак. Давай відправимося з собачкою у подорож на літаку. Куди ми сьогодні полетимо?» Будь-яка подібна гра захопить малюка -спочатку він слухатиме і спостерігатиме за вашими діями, а пізніше навчиться сам вигадувати героїв, сюжети, місце дії. Йому не буде нудно, коли поряд немає іграшок. Розвиваючи уяву з раннього дитинства,малюк активніше братиме участь у дитячих іграх.
Навчитися грати дитині легше у багатодітній сім'ї.
Їй цікаво пізнавати нове, бачити, як виходить чи не виходить та чи інша дія у її братів і сестер. Головне, щоб у грі було цікаво молодшим, і старшим. Якщо дитина у сім'ї одна, то вона залучає батьків у свої ігри – як активні, так і настільні. Їй потрібен співрозмовник, учасник, помічник. Особливо у віці після трьох років дитина шукатиме спілкування у грі. Тоді вже можна запрошувати додому друзів і самим активніше «виходити в люди», гуляти на великих дитячих майданчиках. Але якщо ваш малюк – інтроверт, який уміє і любить гратися один, не тисніть на нього, якщо він сам втягнеться в ту чи іншу гру, яка буде йому цікава. І не забувайте хвалити його, підтримка мами дуже важлива для дитини.

Джерело: Г.Вострикова "У що, як і в якому віці цікаво й корисно грати дитині" // Батьківський комітет України 2014  №2 .- ст.10

Немає коментарів:

Дописати коментар